Terugblik wielerseizoen 2010

Het wegwielerseizoen 2010 zit er op. Ik ontkom dan niet aan een korte terugblik. 

Als ik de grote ronden, de historische wedstrijden en de Protourwedstrijden analyseer kom ik uit op een drietal renners die meer dan 1 grote zege hebben gepakt.

 - Fabian Cancellara: Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en wereldkampioen tijdrit
 - Oscar Freire: Milaan-Sanremo en Parijs-Tours
 - Philippe Gilbert: Amstel Gold Race en Ronde van Lombardije

De grote rondes gingen naar Ivan Basso (Giro), Alberto Contador (tour) en Vincenzo Nibali (Vuelta. De Noorse viking Thor Hushovd werd in Geelong wereldkampioen op de weg. Ook onze Nederlandse troef Robert Gesink won een Protourwedstrijd: hij was de beste in de GP Montréal. Later in het seizoen won Gesink ook nog de Ronde van Emilia, wellicht één van de zwaarste eendagskoersen op de kalender.

Deze week is Fabian Cancellara uitgeropen tot renner van het jaar. Volledig terecht, hij pakte als enige 3 hoofdprijzen.
Bij de Nederlanders valt de constante progressie bij Robert Gesink op. Hij kan nu ook wedstrijden afmaken en profileert zich steeds meer als podiumkandidaat voor de Tour. Let op hem in de Tour 2011, het zware parkoers is op zijn lijf geschreven. Verder mogen we ons verheugen in de doorbraak van Bauke Mollema, het prima debuutjaar van Steven Kruijswijk en de veelbelovende prestatiecurve van de jonge Wout Poels. Tenslotte mogen we niet voorbijgaan aan cultheld Koos Moerenhout, wiens afscheidsjaar wellicht de beste uit zijn carrière was.

Over doping wil ik het niet te veel hebben. Zeker nu Tourwinnaar Contador onder vuur ligt schieten de speculaties als paddestoelen uit de grond. Ik beperk me door te zeggen dat ik blij ben dat WADA en UCI de strijd willen aanscherpen. Dat maakt de pakkans groter, al zullen we het nooit kunnen uitroeien.

Ik vind het ook altijd leuk om de eerstejaars profs te volgen. Aan het begin van dit seizoen wees ik op de jonge Slowaak Peter Sagan. Wel, hij heeft mij niet teleurgesteld en was dubbel en dwars de beste debutant dit jaar. Andere opvallende rookies zijn Richie Porte, Tejay van Garderen, Thibaut Pinot, Alexandre Geniez, Sacha Modolo en toch ook onze eigen Steven Kruijswijk.
Mag ik vast een voorschot nemen op 2011? Let op de debutanten Taylor Phinney (tijdrit, klassiekers), John Degenkolb (sprint, klassiekers) en beloftewereldkampioen Michael Matthews (allround, rijdt volgend seizoen bij Rabobank). Van Nederlandse zijde verwacht ik leuke resultaten van Tom Jelte Slagter. Hij is klimmer en debuteert in 2011 bij Rabobank.

Voorlopig moeten we tot januari in de wachtkamer, als de Tour Down Under begint. Gelukkig wordt het gemis een beetje gecompenseerd door wat Zesdaagses en cyclocrossen. Ook mooi, al wacht iedereen natuurlijk weer op het echte werk.

Laatst aangepast (zondag 31 oktober 2010 09:42)