Het seizoen is begonnen!

 

Mijn 1e column van dit wielerseizoen gaat over de start van dit seizoen, de verwachtingen en de hoofdzakelijke randzaken. Ik ga proberen de wielergebeurtenissen  in dit seizoen met jullie te delen.

Voor veel volgers begint het wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad in België, maar de echte wielerfreaks zaten al begin januari 2011 op het puntje van de stoel bij de Tour Down Under, een Protourkoers in Australië, gewonnen door de hardrijdende kangaroo Cameron Meyer. Onze Laurens ten Dam werd in het zeer warme tegenvoetende wielercontinent netjes 4e.

Begin februari 2011 verraste Robert Gesink ons door in de mooi bezette Tour of Oman (ja, zelfs de kamelen keken vanuit de woestijn toe) een aankomst bergop én zeer verrassend de tijdrit te winnen, zodat ook het eindklassement voor hem was. Robert is duidelijk klaar voor een prima seizoen.

In de al eerder aangehaalde Omloop Het Nieuwsblad waren Juan-Antonio Flecha en Sebastian Langeveld de sterkhouders. Langeveld ontsnapte op de Taaienberg aan alle sterken, fietste een minuut bonus bijeen. Flecha reed op een kwade kasseistrook weg bij de achtervolgers en dichtte zeer knap het gat met Langeveld. In de sprint-à-deux klopte Langeveld zeer nipt zijn Spaanse ex-ploegmakker. Geweldige zege van Langeveld, die dit jaar wellicht eindelijk echt doorbreekt.

Wat valt nog meer op dit wielerseizoen?
Het gekrakeel over doping, oortjes en Vacansoleil.

Alberto Contador's Tourzege van 2010 hing aan een zijden draadje, maar hij lijkt er mee weg te komen. Wat is er gebeurd? Er is een minimale hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol gevonden in het lichaan van Alberto. Clenbuterol staat op de dopinglijst, een schorsing volgde. De clenbuterol zou zijn lichaam zijn binnengedrongen na het nuttigen van een stuk vlees. De Spaanse bond sprak Contador inmiddels vrij, hij koerst dit weekend in de Ronde van Murcia. Het is nog niet zeker of Contador dit jaar de Tour mag rijden, maar hij lijkt de grootste straf te ontlopen.
Klassejustitie of gerechtigheid? Ik neig naar het laatste, hoewel daarbij ogenblikkelijk moet worden aangetekend dat onze eigen ATB'er Rudi van Houts voor eenzelfde vergrijp wel geschorst is en (nog) niet deels is gerehabiliteerd. Toch ietwat klassejustitieel geneuzel.

En dan Vacansoleil. Moet hen de zo zuur verdiende Protourstatus worden ontnomen omdat de ploeg Riccardo Ricco en Ezequiel Mosquera heeft ingelijfd? Mosquera is dopingverdachte en wordt voorlopig niet opgesteld.

Ricco is na een schorsing omarmd door Daan Luijkx en consorten, maar werd plotsklaps in het ziekenhuis opgenomen met ernstige klachten. De drommel had zichzelf een bloedtransfusie toegediend. Ricco volkomen terecht ontslagen, Vacansoleil werd publiekelijk aan de schandpaal genageld. Terecht? Luijkx heeft gegokt en verloren met Ricco en wellicht ook met Mosquera. Blijven over: Marcato, Carrara, Hoogerland, Poels, Westra, Leukemans, Devolder, Bozic, Romain Feillu. Toch een prima ploeg?
Iedereen die Vacansoleil nu verkettert is roomser dan de paus. Luijkx heeft Ricco meteen ontslagen en stelt Mosquera niet op. Meer kan hij nu niet doen. Laat de benen maar spreken, renners van Vacansoleil! Overigens hebben met name Poels, Marcato, Westra en Romain Feillu dit al gedaan in dit prille seizoen.
 

Dan nog de oortjes, De UCI wil een verbod, veel ploegen niet. De Omloop Het Nieuwsblad was verfrissend zonder oortjes, Kuurne-Brussel-Kuurne was saai , ook zonder oortjes. Mijn opinie: de oortjes niet afschaffen, al is het alleen maar om wille van de veiligheid. Zonder oortjes is het toch een stuk onveileger, komen noodzakelijke waarschuwingen niet of nauwelijks door. Alleen daarom al handhaven!

Tot slot nog wat tips van mij. Let op de volgende jonge renners dit seizoen: Michael Matthews, Andrea Guardini, John Degenkolb (sprint), Jesse Sergent (tijdrit), Tom Jelte Slagter, Yannick Eyssen, Mikel Landa en Fabio Duarte (klimmers).
Weet u het nog? Vorig seizoen tipte ik Peter Sagan, nu al een vedette!


 

 

Laatst aangepast (zaterdag 05 maart 2011 09:20)