Op naar Vlaanderen

Ditmaal een korte terugblik op de hoofdkoersen in de voorbije 3 weken en een preview op de komende Vlaamse wedstrijden. Na m'n vorige column stonden de ProTour meerdaagse wedstrijden Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico de klassieker Milaan-Sanremo.

De historische wedstrijd Parijs-Nice kende ditmaal een teleurstellend koersverloop. De tijdrit halverwege de ronde van 27 kilometer drukte een te zware stempel op de Koers naar de zon en de ploeg van de Duitse winnaar Tony Martin, HTC, was te sterk. Daar komt bij dat de challengers Samuel Sanchez, Luis Léon Sanchez en het collectief van Radioshack niet in staat waren Tony Martin in de problemen te brengen en zie, een saaie koers was geboren. Rabobank's Luis Léon Sanchez was niet goed, onze Bauke Mollema was keurig 9e in het eindklassement. Toch een lichtpuntje.

Hoe anders was dat in de Italiaanse tegenhanger, de Tirreno-Adriatico. Rabobank won meteen de ploegentijdrit en voor het korte slottijdritje van 8 kilometer waren er nog zeker 7 kanshebbers voor het podium. Elke dag strijd, vinnige klimmetjes en prachtige finales. Uiteindelijk was Cadel Evans de sterkste, met op de 2e plaats een niet eens in topvorm zijnde Robert Gesink. Gesink was op de klimmetjes niet explosief genoeg, maar reed een dijk van een tijdrit en bleef de Italiaanse toppers Scarponi, Nibali en Basso knap voor. De revelatie van de Tirreno was onze jonge landgenoot Wout Poels, die bijna een etappe won en op de explosieve klimmetjes minstens zo sterk was als Gesink.

Afgelopen zaterdag was het de beurt aan Milaan-Sanremo, de Primavera, oftewel het begin van de wielerlente. Ook een prachtkoers, deels bepaald door een massale valpartij op Le Manie, waarvan kleppers als Langeveld, Freire, Farrar, Hushovd en Scarponi het slachtoffer waren. Een groep van 50 renners streed voor de overwinning. Een groep, waarop Scarponi in zijn eentje op indrukwekkende wijze bijna 2 minuten goedmaakte en zelfs in de finale een rol speelde. Onwaarschijnlijk sterk. In een zindere finale wisselden de kansen, leek eerst Gilbert en later Cancellara toe te slaan maar was het de Australische topper Matthew Goss die het snelst was. Goss breekt dit seizoen definitief door, ook als klassiek renner. Prachtige zege van Goss!

Vandaag staan we aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis voor v wielerliefhebbers. Vandaag wordt de E3 Prijs verreden, een prachtige voorbereidingskoers en morgen de klassieker Gent-Wevelgem, over de beruchte Kemmelberg.
Wie zijn er goed richting Vlaanderens Mooiste? Veel toppers laten zich niet in de kaarten kijken, maar vast staat dat Fabian Cancellara, Philippe Gilbert en Tom Boonen goed zullen zijn. Ook Tyler Farrar, Heinrich Haussler, Stijn Devolder en Bjorn Leukemans geven blijk van een groeiende vorm. Voeg daarbij nog wat sterken als Sebastian Langeveld, Filippo Pozzato, Alessandro Ballan en Juan-Antonio Flecha en de kanshebbers zijn wel genoemd.
Ik tip een podium met Fabian Cancellara, Juan-Antonio Flecha en Tom Boonen in de Ronde van Vlaanderen. Hoever zal ik er naast zitten?

Laatst aangepast (zaterdag 26 maart 2011 09:38)