Rustdag Giro d'Italia

Vandaag is de Giro d'Italia toe aan de rustdag. De rustdag is een welkome onderbreking na een uiterst bewogen eerste Girodeel.  

 
De Giro begint op zaterdag 7 mei in Turijn met een ploegentijdrit. De winnende ploeg is HTC, geen verrassing. Wel enigszins verrassend is het feit, dat niet Mark Cavendish, maar  Marco Pinotti de finish als 1e van de ploeg overschrijdt en het rose mag aantrekken. Een voorbode van de Giro van Cavendish?

De 2e etappe van maandag is er eentje die altijd in de herinnering zal blijven. Het is de etappe waarin de Belg Wouter Weylandt dodelijk verongelukt. Weylandt valt zeer ongelukkig in een afdaling, slaat met zijn hoofd keihard op het asfalt en is vrijwel op slag dood. Herinneringen  aan de beruchte val van Fabio Casartelli in de Tour van 1995 komen naar boven. Verschrikkelijk.
Wouter Weylandt zou in de zomer vader worden van zijn eerste kindje en won precies een jaar voor zijn dood een etappe in dezelfde Giro. Woorden schieten tekort, ook nu nog.
Ik wil er wel nog over kwijt dat dit ongeval een beroepsrisico is, waarvan elke renner op de hoogte is.
 Tegen een dergelijk ongeval is geen helm bestand en is geen enkel veiligheidsscenario te bedenken. Brute pech, maar hoe vreselijk toch.
Respect voor de ploegmakkers van Leopard en boezemvriend Tyler Farrar (van een andere ploeg, Garmin), die besluiten de Giro te verlaten. Wielrennen is dan ineens even niet belangrijk meer.

2 etappes later wordt de etappe over de strade bianchi (witte wegen) verreden. 23 kilometer over wit grind en een zeer heuvelachtig parkoers. Het is weer koers. Ik zie Bram Tankink als koploper hardgrondig vloeken als zijn ketting van de fiets springt en hij zijn winstkansen verspeeld ziet. Wat later ligt Tom Jelte Slagter roerloos op de grond. Op het gezicht gevallen bij het aanpakken van een etenszakje. Spookbeelden van maandag schieten door minj hoofd, maar gelukkug valt het mee. Wel einde Giro voor Tom Jelte, van wie ik vlak voor de Giro een opvallende rol voorspelde. Die voorspelling is uitgekomen, maar niet zoals ik had gehoopt.
Ploegmakker Pieter Weening wint de rit op magistrale wijze en mag het rose aantrekken. Eindelijk weer een Nederlands succes, dat is al na Jeroen Blijlevens niet meer gebeurd in de Giro!
Intussen hebben Alessandro Petacchi en de Spanjaard Ventoso sprintritten gewonnen. Sprints waarin topper Mark Cavendish zijn kunsten niet optimaal kon tonen. Het is niet zijn Giro.
De Belgische neoprof Bart de Clercq behaalt een memorabele zege door in de semi-bergetappe na een succesvolle vlucht op de streep precies 89 centimeter over te houden op een te laat versnellende Michele Scarponi. Ik zit ineens weer op het puntje van mijn stoel!

De zaterdagetappe met een typisch Italiaanse finish (een rotklimmetje vlak voor de finish) wordt gewonnen door de Italiaanse puncher Oscar Gatto. Alberto Contador verraadt daar al zijn ambities en prima vorm door als 2e te finishen. Pieter Weening behoudt zijn rose trui, al voor de 4e dag!

Zondag staat de 1e echte bergrit, met een dubbele beklimming van de Etna , op het programma. De Etna is wat actief, maar Weening is niet bang: "de Etna zal niet ontpoffen, maar wellicht ontplof ik op de Etna!" Wel, dat laatste gebeurt. Tot 8 kilometer voor de finish houdt Weening de sterken bij, daarna gaat de kaars uit.
In het apocalyptische landschap van de Etna rijden Alberto Contador en de Venezolaanse klimmer Rujano weg.
in de laatste kilomneter lost Contador ook zijn metgezel en komt tussen het versteende lava als 1e boven en verovert het rose op Weening, die 6 minuten verliest.

Dinsdag weer een (vlakke) etappe, na donderdag wordt het allemaal menens met een loeizware slotweek. Alberto Contador is nu dé favoriet, ik verwacht dat Vincenzo Nibali en Roman Kreuziger hem op het podium zullen flankeren.
 
Ik ben benieuwd hoe het Steven Kruijswijk zal vergaan. Hij staat nu 16e in het klassement en staat er veel beter voor dan halverwege de vorige Giro, toen hij uiteindelijk 18e werd. Is top 10 mogelijk of is dat te hoog gegrepen? We zullen het in Milaan weten, op zondag 29 mei.

 

Laatst aangepast (maandag 16 mei 2011 10:14)