Tussen Giro en Tour

U hebt nog een nabeschouwing van de Giro van mij tegoed.
Wel, dat krijgt u. In de vorm van een bruggetje naar de aanstaande Tour de France. De Giro d'Italia is toch een onemanshow geworden. Niet onverwacht, want Alberto Contador stond aan het vertrek. Contador was opermachtig in zowel de tijdrit als in de bergen. Genereus als hij was schonk hij anderen een etappezege, onder het motto "verdeel en heers". Nou, heersen deed Contador. Michele Scarponi en Vincenzo Nibali werden gedegradeerd tot amechtig hijgende krabbelaars. Alleen José Rujano, de pocketklimmer uit Venezuela kon soms Contador volgen.
 Deze 4 waren, samen met de verrassende Fransman John Gadret, de besten in de Giro.

Van Nederlandse zijde erg goed nieuws over Pieter Weening: hij won de etappe over het witte kiezelzand van de Strade Bianchi en vooral van Steven Kruijswijk, die zijn 2e Giro als 9e beëindigde. Dat spreekt tot de verbeelding, in de loeizware slotweek was Steven op zijn best. We gaan meer van hem horen, dat staat vast!

Ondertussen is de Dauphiné afgewerkt, de traditionele Franse klimetappekoers. Bradley Wiggins wint daar, maar met het oog op de Tour valt de goede vorm van Jurgen Vandenbroeck, Cadel Evans en ook Robert Gesink op. Robert Gesink zocht 2 bergetappes uit en reed daarin zeer aanvallend naar plaats 2 en 3. Dat belooft voor de Tour.
Bij Vacansoleil valt de jonge Limburger Rob Ruijgh op: hij klimt verrassend goed en voltooit de Dauphiné als 14e. Veelbelovend.

Momenteel is de Ronde van Zwitserland aan de gang. De toppers die niet in de Dauphiné startten beproeven in Helvetia hun voorbereidingsgeluk. Intussen zijn we 2 schitterende bergritten verder en weten we dat Maurizio Soler, Andy Schleck, Levi Leipheimer en Andreas Klöden met wisselend succes acteren.
Andy Schleck bereidt zich net als Gesink op zijn eigen wijze voor en maakt een solide indruk. Dé challenger van Contador?

In Zwitserland rijdt Rabobank met een nagenoeg Hollandse klimploeg. Na 2 bergritten staan 3 Rabojongens in de Top 9. Bauke Mollema is 3e, Laurens ten Dam 4e en Steven Kruijswijk 9e. Formidabel.
Steven Kruijswijk etaleert zich al als een grote meneer in het peloton. Valt slim aan en legt de achtervolging op de ontsnapte Laurens ten Dam autoritair lam. En dat voor een jongen van 23. In alles zie je dat die jongen uit het goede wielerhout gesneden is! Niet alleen goede benen, maar ook een goed wielerverstand.


Op naar de Tour. Op 2 juli brandt de Franse strijd los.
Wat mag u verwachten?
Alberto Contador zal starten. Er is wat polemiek rond hem ontstaan, doordat het CAS zijn zitting heeft verdaagd tot na de Tour. Contador heeft wat positieve plasjes afgeleverd op clenbuterol, maar kan voor de Tour niet veroordeeld worden.
Dat levert bij de concurrentie wat ambivalente gevoelens op. Bradley Wiggins vindt het niet kies dat een in opspraak geraakt renner toch start in de Tour.
Tja, uw columnist heeft er geen moeite mee. Zolang een renner niet is veroordeeld gaat hij vrijuit en mag hij aan alle wedstrijden deelnemen. Basta!

Alberto Contador zal vooral Andy Schleck als concurrent zien. Voor het podium zijn er veel kandidaten buiten Schleck en Contador. Kiest u maar: Fränk Schleck, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Janez Brajkovic, Roman Kreuziger, Robert Gesink, Jurgen Vandenbroeck, Cadel Evans, Samuel Sanchez, Ivan Basso, Christopher Horner.
Voor de groene sprinttrui zal het gaan tussen Marc Cavendish, Tyler Farrar, André Greipel, Thor Hushovd en Tom Boonen.
Bergtrui? Let eens op Christopher Kern, de in de Dauphiné zo verrassende Fransman.
Robert Gesink zal zijn blik richten op het podium (waarom niet?), maar primair toch ook op de witte trui, de trui voor de beste jongere. Die mag hem niet ontgaan. Vreemd genoeg zal de meeste concurrentie uit eigen ploeg komen: Bauke Mollema is qua niveau de gevaarlijkste tegenstander......

Veel kijkplezier gewenst de komende Tour! Hopelijk wordt het een spektakel, net zoals de etappe in Zwitserland gisteren. Prachtige omgeving (Grindelwald) en strijd vanaf de eerste kilometers.

Laatst aangepast (dinsdag 14 juni 2011 09:02)