Tour 2011, terugblik

 

De Tour de France 2011 ligt al bijna 2 weken achter ons. Tijd voor een terugblik. Een terugblik betekent niet dat wij alle etappes stuk voor stuk gaan reconstrueren, maar ik werp m'n licht op de gebeurtenissen die zijn blijven hangen.

Dit ga ik puntsgewijs doen.

Podium
De strijd tussen Cadel Evans en de gebroeders Schleck was heftig. Andy Schleck ontbond in de Galibierrit al zijn duivels, maar Cadel Evans repareerde op zijn eigen wijze de schade. In de tijdrit vloog Cadel over Andy heen. Opvallend was voor mij de controverse tussen de Evansfans en de Schleckfans. Wellicht moet ik zeggen: Evans antipathisanten versus de Schleckantipathisanten. De Schlecks en Evans worden niet door iedereen als echte winnaars gezien. Cadel Evans wordt ook gezien als nors, ongemanierd en laf rijdend. Die stelling bestrijd ik. Evans is een winnaar, een uitstekend renner en bepaald geen wieltjesplakker. Voor mij de verdiende winnaar van de Tour.
Hij stond wat onwennig op het podium, geflankeerd door zijn 2 ultieme challengers, de Schleckbrothers.

Cavendish
Hij kwam wat moeilijk op gang, maar nadat Tyler Farrar de 1e massasprint wint is Cavendish schier onklopbaar. 5 etappezeges, de één nog overtuigender dan de ander.

De adrenalinebom van The Isle of Man was met afstand de beste sprinter en hij verdient de groene trui ten volle.

Grote valpartijen, valpartijen der groten
Valpartijen horen helaas bij de Tour, maar in deze ronde was het wel heel bar. Het lijkt wel of iedereen steeds nerveuzer rondrijdt in de 1e week van de Tour, iedereen wil voorin rijden en iedereen drumt en dringt. Dat gaat steeds vaker fout. Ik denk dat er weinig Tourrenners zijn die het asfalt niet van te dichtbij hebben gezien. 

Daarnaast hadden de valpartijen ditmaal wel enorm veel invloed op het rondeverloop doordat veel grote renners na valpartijen niet goed meer waren (Leipheimer, Gesink, Chavanel) of moesten afstappen (Klöden, Horner, Brajkovoc, Van den Broeck, Vinokourov, Wiggins). Cadel Evans zou de Tour toch wel gewonnen hebben, maar hoe zou het verlopen zijn zonder die valpartijen? Dat antwoord krijgen we nooit en ik vrees dat dit er in de toekomst niet beter op wordt. 

Overwacht grootse prestaties
We komen er niet onderuit om toch ook de onsportieve kant van de Tour te belichten. Alexandre Kolobnev was de enige renner die in de Tour betrapt is op doping.
De heksenjacht op en de hysterie rondom doping zorgen er helaas voor, dat veel "fans" onverwacht sterke prestaties van renners meteen onder het dopingvergrootglas willen leggen.

Deze Tour betrof het 2 renners van Europcar en 2 renners van Omega-Pharma.
Bij Omega-Pharma lagen Philippe Gilbert en Jelle Vanendert de eerste weken wat onder vuur, bij Europcar Thomas Voeckler en Pierre Rolland. Ik weet niet of uw gedachten ook die kant uit ontsnapten, maar ik wil toch wat weerleggen.
Philippe Gilbert is een wereldcoureur die in topvorm aan de Tour begon, slechts één etappe won (waar er 3 werden verwacht) en aan het eind van de Tour toch wel erg vermoeid geraakte. Da's menselijk.
Jelle Vanendert verraste positief in de bergen, maar deze jongen heeft 3 zware blessurejaren achter de rug en was als belofte al sterk in de heuvels. Hij kan wel wat. Ook Jelle zakte er in de slotweek wat doorheen. Ik zie het als een doorbraak van een klimtalent.

Dan de Fransen. Voor Pierre Rolland geldt hetzelfde als voor Vanendert, al is hij blessurevrij gebleven. Klimtalent, die nu op het punt van doorbreken staat. Resteert Thomas Voeckler. Wat hij presteerde grenst aan het ongelooflijke. Hij is wel een renner die voor volk en vaderland en voor z'n eigen exposure iets extra's kan. Bovendien rijdt hij het beste seizoen uit z'n carrière. Verdacht? Nee, dat niet, maar wel opvallend sterk.

Nederlanders
Ja, dat viel vies tegen.
We verwachtten veel van Gesink, Poels en Mollema, maar dat pakte anders uit. Het valverhaal van Gesink is genoeg uitgekauwd, Mollema werd ziek en herstelde niet echt, Poels stapte ziek uit. Ten Dam viel hard op z'n snufferd, Boom had last van de achillespees en Terpstra miste op 2 kilometer na een dagzege. Alleen Rob Ruijgh, Tourdebutant deed het uistekend: 21e.
Zijn we nu wielerland af? Welnee.
Wout Poels doet het nu uitstekend in Polen, Gesink en Mollema gaan echt nog wel presteren en Steven Kruijswijk gaat wellicht een mooi klassement rijden in de Vuelta.
Het is echter de keiharde realiteit dat "onze" Tour erg tegenviel.Hhet zou ook niet zo mogen zijn dat Johnny Hoogerland dankzij z'n doorzettingsvermogen na een aanrijding en een 33-voudige prikkeldraadkus als onze held van de Tour wordt uitgeroepen. Dan is het elders misgegaan.  

 

  

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast (zaterdag 06 augustus 2011 08:30)