09 Oscarito

De balans opmakend van de voorbije klassiekers dan zie ik met genoegen hoe de Raboploeg veel punten is mis gelopen.

Niet eens zo zeer dat de Rabo deze punten zijn mis gelopen, daarvoor ben ik een te grote liefhebber van deze ploeg. Want Nederland mag best blij zijn met zo'n stabiele sponsor die veel voor de Nederlandse wielersport heeft betekend. En het is altijd zo dat  wie men voor een ploeg ook aantrekt en wie ze laten gaan, men doet het nooit goed. Vooral de 'kenners' op een forum zoals dat van Wielerland hebben vaak een uitgesproken mening waarbij ik mij vaak afvraag waar zij de kennis vandaan halen. Het lijken mij vaak van die ongefundeerde meningen van (jonge) mensen die zelf nooit op een racefiets zitten, laat staan de pijn hebben gevoeld die wielrennen vaak met zich mee brengt.

Maar Oscarito is een ander verhaal. Het speet mij zeer dat Oscar Freire na jarenlang het boegbeeld te zijn geweest van de Raboploeg deze heeft moeten verlaten. Onduidelijk wat precies de oorzaak is geweest. De leeftijd kan het niet zijn geweest alhoewel Freire al aardig naar de gepensioneerde leeftijd van een profrenner loopt.  Het feit dat hij wilde stoppen wanneer hij geen wereldkampioen zou worden, zijn vraagprijs voor een verlenging van zijn contract, het blijft vast nog even onduidelijk totdat er een biografie van Oscarito verschijnt.
Feit is wel dat hij dit voorjaar weer de nodige punten heeft verzameld. die had de Raboploeg er, denk ik, toch wel heel graag bij gehad.

Oscar Freire was toch ook altijd een aandoenlijke man. De vele verhalen die er over zijn verstrooidheid de ronde deden, afgezet tegen zijn prestaties en zijn sympathieke optreden, maakte van hem een wielrenner waar je met genoegen naar keek of over sprak. Ik had het heel chique van de Rabo gevonden wanneer ze Oscar Freire de laatste jaren van zijn wiedercarrière bij de Rabo hadden laten beleven. Dat was wel zo fraai geweest en een erkenning ook voor al zijn prestaties waarmee hij ook de Rabo op de voorgrond liet komen. Nu moet je gewoon vast stellen dat hij tot nu toe in dit voorjaar de beste (ex) Rabo-renner is geweest. Nog geen sleet op zijn sprint (nou ja, iets misschien) maar nog genoeg om Tom Boonen de winst bijna uit de handen te nemen.

Het zou mij niet verbazen wanneer hij bij het komend WK in Valkenburg in grootste stijl afscheid zou nemen van zijn actieve wielerperiode. Hij heeft al aan gegeven bij een eventueel behalen van het wereledkampioenschap er nog een jaar aan vast te knopen. Misschien dan weer in een Rabo-shirt of zou het te moeilijk zijn om dan een knieval te maken?