12 Tja, wat nu?

Als notoire tegenstander van doping hoor ik het verhaal van Usada aan en dan denk ik 'Wat bereiken ze nu?

Dat er door Lance Armstrong doping is gebruikt neem ik direct aan. In de afgelopen jaren zijn er zo veel dopingzondaars geweest dat ik denk dat het bijna niet mogelijk is geweest dat hij niets heeft gebruikt. Daarentegen is hij nooit bij enige controle betrapt. Dan heeft hij waarschijnlijk tot op het randje gebruikt en middels goede medische begeleiding de grenzen opgezocht wat toelaatbaar is en wat niet. Het kan ook zijn dat hij goede maskeringsmiddelen heeft gehad, maar dan zouden deze nu toch ook terug te vinden moeten zijn.

Het gaat bij mij er niet in dat men nu meent te moeten beslissen dat hij al zijn titels vanaf 1998 kwijt is. Wat wil je dan met de geschiedenis van de wielersport? Je kunt niet stoppen bij één persoon en die alles in de schoot gooien aan doping. Zijn tegenstanders in die jaren waren ook allemaal gebruikers. Maak je van deze mensen nu winnaars? Ik vind het toch te belachelijk voor woorden dat men in Amerika meent zo eenzijdig te moeten opereren.

Wees wel, ik baal er van dat er nu een luchtje aan al die overwinningen zitten. Maar jammer genoeg is dit de wielersport eigen. Ook in het verleden zijn er regelmatig dopinggevallen geweest. Moeten we nu Eddy Merckx ook zijn overwinningen afpakken? Geloof maar niet dat de momenten waarop deze is betrapt eenmalig zijn geweest. Ook toen zocht men al de grens op.Zelfs onze eigen nationale helden Joop Zoetemelk en Peter Winnen.

Afgelopen week hoorde ik Danny Nelissen voor de televisie zeggen. Eigenlijk zou de UCI een generaal pardon uit moeten spreken en vanaf nu elke betrapte renner levenslang schorsen. Dat zou een manier zijn om onze sport weer schoon te krijgen. Ik kan mij daar helemaal in vinden. Laat ons met een fijn gevoel terug denken aan de momenten van heroïsche gevechten op de fiets en uitstekende resultaten, zonder dat deze van jaren geleden nu opeens onderuit moeten worden gehaald. Dit kun je alleen doen wanneer je iedere renner van die periode controleert.
Ik geloof zeker dat er renners zijn geweest die hun hele actieve periode clean hebben gereden, maar ik denk dat er meer zijn dan Lance Armstrong alleen die dit niet kunnen zeggen. Ook bij onze Nederlandse renners kleven genoeg verdachtmakingen.

Ik hoop dat de UCI in het geval van Lance Armstrong een duidelijk standpunt inneemt waardoor deze heksenjacht en volgende tot het verleden gaan behoren.