Canada 2012 vervolg 1

Na anderhalve week is de vakantie nog niet voorbij. Nee, we gaan gewoon verder!

Het is inmidels maandag 30 juli

En het wordt alleen maar mooier. Hoewel we de zondag al achter de rug hebben is het vandaag half negen wanneer we uit bed stappen. Nou ja, uit bed, wanneer we uit de alkoof klimmen!
Wanneer wij weg rijden staan de Nederlandse Canadezen er nog. Al gauw stoppen we want we hebben gehoord dat de Overlander Falls ook erg mooi zijn. Hier is ook weer een heel steil wandelpad. Nog een paar keer gestopt onderweg voordat wij het Robson Park uitrijden.

c2 robson park

Op de scheiding van het Robson Park en Jasper National Park staat een vrij omvangrijk informatie monument.  Maar eerst nog dit!

c tijdzone

Qua tijd weer een stukje dichter bij Nederland

Zo, nu zijn we in het Jasper Nationaal Park!

c2 jasper nat park

We stoppen ook even bij het Moose Lake, dit herinner ik mij ook nog van de heenweg op de fiets. Nu even rustig bekijken en vooral zien hoeveel hoge bergtoppen hier omheen liggen.  En wanneer alle Japanners weer in de auto zitten kan Ada rustig poseren.

c2 ada bij moose lake

Na zo'n dertig kilometer met de camper te hebben gereden komen we bij de betaalingang van het park. Waarom hier? Het park kun je maar van één kant inrijden. En natuurlijk vanuit de richting Banff. Maar misschien is het een logistieke reden. Dan hoeven de personeelsleden maar zo'n twintig kilometer vanuit Jasper te rijden om bij  hun werk te komen.

c2 jasper ingang

Ik heb nu bij daglicht ook het gedeelte kunnen zien waar ik heb gelopen. De tien kilometer lijkt mij wat veel, maar vijf à zes is het zeker geweest. En het bord met het opschrift dat het hier nadrukkelijk verboden was om uit te auto te stappen in verband met aanwezige beren, stond er wel degelijk.  In Jasper zelf was het druilerig. We zijn de stad ingelopen om er een indruk van te krijgen. O.a. deze mooie oude trein zag ik staan,

c2 oude trein jasper

maar ook een souvernirwinkel waar een groot assortiment van kerstartikelen verkocht werd. Je kon het zo gek niet bedenken of het kan in de kerstboom.

c2 jasper kerstinkopen

Verder was er een pracht van een totempaal die een groot historisch verhaal mee torste. Dit stond er allemaal uitgebreid bij beschreven.

c2 jasper totempaal

We willen de nacht in de buurt van Jasper doorbrengen en kiezen voor een camping net buiten Jasper maar wel in onze richting. Maar we willen ook naar de kabelbaan die naar een hoog punt in de bergen gaat waar wij mooie uitzichten verwachten te zien. Toch maar eerst naar de camping om vast een plek te bespreken. Het is een grote camping (1.000 plaatsen), maar het is ontzettend druk in Jasper. Het blijkt ook dat in dit weekend de Canadezen vrij hebben met op maandag een nationale vrije dag. De drukte hebben we in het afgelopen weekend ook gemerkt om een plekje op een camping te vinden.Op weg naar de camping rijden we langs een plek waar drie elanden staan te grazen. Te laat gezien dus kunnen we niet meer stoppen om te fotograferen. Het is maar goed dat wij eerst naar de camping gaan want er staat een grote rij voor de ingang. Wanneer we ons registreren op de camping krijgen we te horen dat wij goed moeten uitkijken. Een uur geleden is er een grizzlybeer op de camping gesignaleerd. Wij zoeken ons plekje op en bevestigen het bewijsje aan de paal en gaan daarna naar de kabelbaan die maar een paar kilometer verder is. Het is een behoorlijk steile weg daar naar toe, De camper heeft het er soms best moeilijk mee. Bij de Tramway (kabelbaan) is het niet druk, waarschijnlijk vanwege het weer, maar nu wij er zijn klaart het toch helemaal op. Toeval?

c2 jasper kabelbaan

De cabine gaat vanaf 1235 mtr. tot ruim 2235 mtr.

Wanneer je eenmaal boven bent kun je nog een heel eind lopen, wandelen, klauteren naar nog grotere hoogten met prachtig uitzich naar de andere bergtoppen, maar ook op Jasper en de omgeving. Het lijkt meer maar het schijnt dat je ongeveer 100 hoogtemeters nog loopt. Wat ook verbazend is hoe kaal het boven is, alleen maar rotsblokken en prachtige bloemen. Die laatsten zijn waarschijnlijk het voedsel voor de beesten die hier leven. Ik heb drie verschillende soorten gezien. Maar helaas zijn deze niet op de foto te vangen geweest. Twee leken veel op eekhoorns, de derde had meer de grootte van bever.

c2 flora 2000 m

Helemaal boven kun je nog afwijken naar een andere bergtop en loop je boven de gletsjer langs. Op dit hoge punt stop ik. Ada is ver achter gebleven en zal waarschijnlijk deze top niet halen. Als bewijs dat ik zo hoog ben geweest maak ik een foto van mijzelf.

c2 bewijs foto

als ik mij dan omdraai zie ik Ada zitten Op een houten kist die daar verspreid staan om even uit te rusten. Heel trots op zich zelf en heel terecht. Het was een bijzonder zware klautertocht over alleen maar rotspaden.

c2 trots op hoogte

Vanwege het opkomende slechte weer kunnen we niet direct met de kabelbaan naar omlaag, maar moeten we een klein half uur wachten alvorens de wind weer wat afzwakt.
En hier hebben we dan de nacht door gebracht, de grizzlybeer hebben we (jammer genoeg) niet gezien.

c2 grizzley net weg

Dit is het plekje dat wij hadden gereserveerd. Ook hier hebben wij weer een heerlijke nacht doorgebracht en wat ook fijn was, ook hier konden wij ons douchen.

Weer half negen op, we komen weer in ons Nederlandse ouden van dagen ritme :-). We rijden eerst weer langs de Sani om water in te slaan en te lozen. Eerst even terug naar Jasper om brandstof in te slaan. Net voor het tankstation heb ik bijna een aanrijding maar oplettendheid van Ada zorgt er voor dat het toch goed afloopt. Hierna gaan we op weg naar een trail voor een wandeling naar 'de vallei van de vijf meren'. Prachtige wandeling welke drie uur duurt en ontzettend zware stukken heeft. Soms moet je echt bijna steil omhoog lopen, maar soms heb je dan ook weer een geweldig mooi uitzicht.

c2 pad 5 lakes

Eén van de vijf Lakes!

c2  1 van de 5 lakes

We snakken er naar om groot wild te zien. Klein hebben we inmiddels al zo veel gezien dat je iets anders wilt. En ja hoor, op deze wandeling gebeurt het. We zien groot wild! Bruine beren?

c2 bruine beren

Ach, wanneer we er vlak bij zijn blijken het toch gewoon struiken te zijn. Gelukkig hebben we onderweg toch weer drie eekhoorns gezien.
Na deze wandeling zijn wij toe aan een inmiddels welverdiende lunch.  Na de lunch zetten we koers naar de 'Athabasca Falls'.

c2 ath falls 1

Dit is echt weer zo'n waterval in de 'hors' categorie. Ontzettend mooi en indrukwekkend

c2 ath falls 2

Ne de eerste val stort het water zich in een canyon waar het zich een weg doorheen heeft gebaand.

c2 ath falls 3

Een donderend geraas

c2 ath falls 3a

En binnen een ommezien ben je nat

c2 ath falls 4

Vaafn hier gaat het weer wat rustiger

c2 ath falls 6

Dit is de canyon waar het water zich vroeger doorheen perste maar op gegeven moment een andere weg vond en daardoor kwam dit gedeelte droog te liggen.

Wanneer we verder gaan is het inmiddels wat druilerig geworden en vanuit de auto zien we een mooie regenboorg.

c2 regenboog

Onderweg naar nog een volgende waterval zien we eindelijk onze eerste zwarte beer. De beren, die ik tijdens de fietstocht heb gezien niet mee gerekend

c2 zwarte beer

Het zijn er eigenlijk drie. Maar de oude en het andere jong zijn maar eventjes zichtbaar. Deze doet zich tegoed aan blaadjes en takjes.

We gaan weer verder, gezonde spanning gehad. Eindelijk hebben we dan toch wild gezien, al trekt dat wild zich niet veel aan van de toeschouwers.

Nu gaan we naar de Sunwapta Falls, de Upper en de Lower. Veel drukte en ook weer de moeite waard om te bekijken. We zijn van plan om in de buurt van Jonas Creek op de camping te gaan staan. Dan hoeven we morgen niet zo ver meer naar het Icefield Centrum. Toch stoppen we onderweg nog even bij een 'Giftshop'. Ada slaagt hier voor Sanne, zij koopt voor haar een leuke pennenset met de kop van een eland er op. Ik maak ondertussen wat foto's van een totempaal en Tipi, maar ook van een groot bord waar veel 'chiefs' (opperhoofden) van de indianen staan afgebeeld met hun geschiedenis.

c2 indiaanse geschiedenis

Dan rijden we door naar Jonascreek. Vooraf hebben wij gezien dat hier een camping vlak bij is. Wanneer we daar aankomen blijkt dat dit voornamelijk een tentenkamp is met wat plaatsen voor kleine campers. Zo is er voor ons nog vrij gemakkelijk een plekje te vinden. Wel geen voorzieningen op het bekende bruine hokje na. (en dat voor de prijs van 15,80 Cdn $) Later komt er nog een Canadees, truck met oplegger, die maar gauw weer vertrekt want hij kan maar nauwelijks de draai op het terrein maken. Laat staan een plek indraaien. Een Nederlander met een iets grotere camper dan wij hebben, lukt het nog wel en zo staan we met maar drie campers op het campergedeelte.

c2 camping jonas creek

Vandaag gaan we verder in augustus, het is de eerste! Mijn voornemen om één week per aflevering te maken begint wat problematisch te worden. Ik meende dat ik met dit verslag al aan het einde van de week zou zitten, maar het is pas de derde dag! Goed, negen uur rijden we weer weg. Het is afgelopen nacht behoorlijk afgekoeld en we hebben met de trui aan ontbeten en zitten nu ook zo in de camper. We hebben maar één kleine stop onderweg bij de Tangle Creek

c2 tangle creek

om daarna door te stomen naar het Columbia Icefield Visitors Centre. Bij het Colombia Icefield Visitors Centre is het Japanner dag. Een enkel maal hoorde ik Nederlands maar het overgrote deel van de aanwezigen was Aziatisch. Later hoorde ik dat Vancouver voor meer dan vijftig procent Aziatisch is.  Ik bleek geen goede batterijen voor mijn fototoestel te hebben en zo zijn er een aantal foto's die ik gedacht heb te maken niet gelukt. Niet van de bus met de grote wielen die de ijsvlakte op gaat en ook niet van een voertuig waarmee men voordien de ijsvlakte op ging en waar maar een klein aantal mensen in kon. Wel is het gelukt om Ada met een Rocky Mountain Police man op de foto te zetten en een wandkleed dat door Indiaanse vrouwen is vervaardigd.Wel jammer want ik had ook een aantal foto's gemaakt vanaf het CIVC naar de Athabasca Glacier. Die zijn dus niet gelukt.

c2 ada met beer

Tja, steeds alleen met dezefde man in een camper. Dan wil je wel eens wat anders!

c2 handwerk

Het wandkleed waar Ada helemaal weg van is.

We gaan met de camper naar het begin van de beroemde Athabasca Glacier (gletsjer) Vanaf het CIVC heeft men vanaf 1885 bijgehouden hoe de gletsjer zich terugtrekt. En dat blijkt al behoorlijk lang te zijn. Wij lopen naar het begin van de gletsjer. De waarschuwingen om de gletsjer niet op te gaan, nemen wij in acht. Er valt te lezen hoe een paar jaar geleden een jochie daar op de gletsjer door het ijs is gezakt en zo in een rotsspleet is gevallen en het niet heeft overleefd.

c2 athabasca gletsjer

Deze foto is nog genomen vanaf het CIVC. In 1885 kwam de gletsjer nog tot dit punt. Inmiddels is dit honderden meters tot misschien wel kilometers terug getrokken.

c2 athabasca

Klein stukje geschiedenis van de Athabasca Glacier.

c2 athabasca 1992

Hier zie je waar de gletsjer zich in 1992 ophield. Duidelijk is wel te zien dat dit punt veel hoger was dan het punt waar de gletsjer nu op houd.

c2 athabasca imposant

Zo indrukwekkend ziet de laatste rand van de gletsjer er uit. Onvoorspelbaar hoe het eronder eruit ziet. Zitten er rotsspleten onder of is het één grote rots?

c2 athabasca joop

Om nog eens te laten zien hoe indrukwekkend die Athabata Glacier is zie je mij er voor staan. Veilig en wel.
Daarna zijn we weer op weg gegaan om de Park Ridge Trail te gaan lopen. Net over de Sunwapta Pass, de hoogste top op de Icefield Parkway. De trail leidt naar de Saskatchewa Glacier die alleen is te bereiken na een wandeling van 5,4 km heen en terug. Maar wel een hoogteverschil van 250 mtr. (gemiddeld dus 10%) en dat naar een totale hoogte  van 2250 mtr.

c2 ada op weg naar saskatchewa

Het was wel een heel erg pittige tocht naar de Saskatchewa Glacier. Eigenlijk liepen we naar de top van een berg om zo een uitzicht op de Saskatchewa te hebben. En hoewel het onderweg heel erg mooi aan flora was, was het verschrikkelijk zwaar. Af en toe had ik met Ada te doen, maar een kompliment voor Ada dat zij heeft doorgezet en ook alles van bovenaf heeft kunnen aanschouwen. Ook hier hebben wij nog in de sneeuw gestaan. Hier onderweg zie je Ada denken 'Zal ik dit steile pad nemen dat korter is of toch maar die omweg maken die iets minder steil is'. Wie het weet mag het zeggen!

c2 saskatchewa glacier

De Saskatchewa Glacier die alleen te zien is wanneer je de barre wandeling hebt volbracht. Meer dan de moeite waard. Het is prachtig om deze gletsjer te zien, maar ook het vele naturschoon dat je hier ziet. Alsmede het uitzicht op omringende bergen die ook nog veel sneeuw herbergen. Het is stralend weer en we genieten enorm.

c2 saskatchewa mijmeren

Zo veel schoons moet je toch wat op je in laten werken. En dat valt niet mee. Het is elke dag weer prachtig en anders en overweldigend en veel sneeuw.

c2 jaja ada in de sneeuw

En dat zondersneeuwschoenen! Ada in de sneeuw!

Na het rijden zijn we nu gestopt voor het in de berm bivakkeren van een beer. Deze kwam wel heel erg dichtbij.

c2 afdalende beer

Dit was zo spannend dat ik van de beer in de berm, mede door het zonlicht op het fototoestel alleen de kont in beeld heb. Hier is de beer al bezig om langzaam zich vretend en wel een pad naar beneden te banen.

Nu stoppen we nog bij de Mistayo Canyon. Een erg mooie kloof waar het water zich een weg doorheen baant.

c2 mistaya canyon

We brengen nu de nacht door op Mosquito Creek, een kleine camping van maar 30 plekken en wij hebben veel geluk. Want wij krijgen nr. 30, de laatste  Er staan zelfs een aantal campers op de grote parkeerplaats bij de camping. Het uitzicht van de camping is weer bijzonder mooi.  Ook nu weer weinig voorzieningen. Alleen water en toilet, nou ja eigenlijk een schijthuis met toiletpapier. Maar nu wel met een ontluchtingsbuis en ze kunnen deze ook van buitenaf leegzuigen. Dat maakt het wat de geur betreft al een heel stuk aangenamer. En ook kun je hier na gebruik van het toilet je handen schoonmaken met een desinfecterend middel.

De avond sluiten we weer eens af met een partijtje SkipBo.

c2 aan de winnende hand

En je hoeft niet lang te raden om te zien wie er aan de winnende hand is.

Vandaag gaan we op weg naar Lake Louise. Onderweg stoppen we nog even bij Hector Lake. Het is hier net één grote familie van Lake's. Lake Louise is ook een dorp. Makkelijk te vinden, direct aan de snelweg. Met een mooi op toeristen gericht centrum, maar ook met een pracht van een Visitor Centre. De Canadezen maken er wel veel werk van om toeristen van veel en gratis informatie te voorzien. Er is een keur aan goede en mooie folders in elk VC. We lopen hier ook even naar het postkantoor om onze mail te checken en een kleine update te doen. Daarna naar Lake Louise en het daarbij gelegen Chateau. Dat dit toeristisch is kun je wel zien aan de grote parkeerplaatsen. Drie in totaal waarbij er twee zijn ingeruimd voor campers en bussen. Omdat we de drukte wat willen mijden nemen we een trail naar Lake Agnes. Je merkt, en dit staat ook in het boek van Ada beschreven, dat wanneer je een honderdtal meters verder bent bij een toeristische attractie dat het dan al rustiger wordt. En dat is ook hier weer het geval. Aan lopen hebben de Noord-Amerikanen een broertje dood. Ook nu weer een stevige klim van 4.2 km. maar met nu als beloning een tea-house aan het einde. Het hoogteverschil beslaat nu 400 mtr., dus reken maar uit.

c2 p bij lake louise

De drukte op de parkeerplaats voor campers.

c2 lake louise

Het regenachtige weer zorgt dat het uitzicht minder mooi is bij Lake Louise.

c2 hotel lake l

Tja, bij het Chateau kun je je geld wel kwijt. Een kamer kost hier rond de 500 Cdn. $ voor een nacht.

c2 lake miroir

Onderweg naar Lake Agnes komen we eerst nog bij Lake Miroir waar je het geluid van een waterval hoort maar niet ziet. Die merken we pas wanneer we bij Lake Agnes aan komen.

c2 lake agnes

Lake Agnes!

c2 elk 2

Vanaf Lake Louise nemen we nu de Bow Valley Parkway, de oude highway 1. Nu is dit gedeelte omgedoopt tot 1a. Het voordeel is dat deze weg veel rustiger is en er zodoende meer kans is om wild tegen te komen. Op een bord staat ook vermeld deze weg zoveel mogelijk in het voorjaar te mijden omdat dan de beren ontwaken uit hun winterslaap en dan op zoek zijn naar voedsel. Wanneer er mensen aan de kant van de weg staan dan weten we 'Er is wat te zien. En ja, er stan twee Elk's (of Elken) te grazen. Omdat bij de vele waarschuwingen voor wild deze nog gevaarlijker worden aangemerkt dan de zwarte beer, blijven we angstvallig achter de bomen staan om de foto te maken.

c2 standbeeld vluchtelingen

Onverwacht stuiten we op dit monument langs de weg. Het blijkt dat vooral tijdens de eerste wereldoorlog veel gevluchte mensen uit de Balkan in Canada in interneringskampen hebben gezeten. Zij zijn toen in deze streek ingezet om in deze wildernis aan de spoorlijn te werken, onder barre omstandigheden.

c2 johnston canyon camping

We staan hier bij de camping vlakbij Johnson Canyon. Deze willen we ook bekijken maar toen we er vanmiddag kwamen aan rijden was het zo druk dat beide parkeerplaatsen vol waren en er veel auto's langs de weg stonden. Daarom zijn we doorgereden naar de camping waar we gelukkig nog een plekje konden bemachtigen.

Zo, dit was een halve week, maar wel een week waarin wij heel veel hebben beleefd, veel indrukken hebben opgedaan en heel veel hebben genoten. Ik sluit deze halve week hier af, wij hebben er nu precies twee weken opzitten.

Op naar vervolg 2!

Laatst aangepast (zondag 14 oktober 2012 15:14)