14 Schokgolf

Vanmiddag ging er een schokgolf door wielerminnend Nederland heen.

 

De pracht van Nederland.de Rabobank wielerploeg is niet meer. Het bestuur van de Rabo Nank heeft besloten de Rabobank ploeg per direct op te heffen. Wel zoasl later bleek met een nette afhandeling, maar toch.

 

Mijn eerste reactie was 'Ik zeg mijn Rabo-rekening op". Toen heb ik alle media nog eens de schuld gegeven. zoals de sportmarketeer die van de weeek bij Nieuwsuur zat en uitsprak dat de Rabo met het verschijnen van het rapport over Lance Armstrong aan geloofwaardigheids inboet. Op zo'n moment denk je 'Ja, als je het maar genoeg zegt, dan gelooft men het ook nog'. En al die media die erop uit izjn om alle sboven water te krijgen, die heb ik ook vergoeid.

Maar dan komt ook het gezonde verstand om de hoek kijken. Het zijn natuurlijk de renners die e sport om zeep helpen. Daar hoef je niet eens lang bij stil te staan. Het is toch verschrikkleijk om te merken dat momenten waarop jij uit je dak ging omdat er enkele personen zulke mooie fietsmomenten tevoorschijn getoverd hadden, denk maar aan die mooie wielergevechten bij bergaankomsten. Nu worden bijna alle mooie momenten terug gebracht tot bedrog. Daar baal je toch goed van.

Van de week, onderweg in de auto naar de zesdaagse van Amsterdam, bespraken we dit natuurlijk ook. Het rapport over ance Armstrong is zo vernietigend dat je gewoon niet er omheen kunt. Het deksel van de beerput is los en d ekomende tijd zullen we of we willen of niet, regelmatig met dit soort ontsierende onderdeel van de mooiw wielersport geconfrontreerd worden.Bij elk mooi moment in de wielersport zit ik te denken 'ik hoop niet dat binnekort blijkt dat er doping is gebruikt'.

Ik snap die renners ook niet die doping gebruiken. Ja, er staat veel geld op het spel. Maar is dat nu zo gelukkig makend? Een renner die gepakt is moet steeds meer door het stog. En kun je wanneer je een grote prestatie hebt neer gerzet je kinderen, vrouw, familei, kennissen en wie meer gewoon onder ogen komen wanneer je zelf weet dat er een luchtje aan zit? Wat er nu met Lance Armstrong gebeurt is natuurlijk niet mis. Voor volk en vaderland is Armstrong naar beneden gehaald en niet alleen van zijn sokkel gevallen, maar ook nog eens in zijn graf.

Ik ben er van geschrokken, maar toch kleeft er aan het rapport een vieze smaak. Er is mijn inziens wel heel veel op de persoon Armstrong gespeeld. Ik weet het, dit is een gevaarlijke uitspraak, maar waarom andere grootheden niet aangepakt? Het is toch al jaren bekend dat er in de Spaanse en de Itliaanse sportwereld doping op grot4e schaal werd gebruikt. Waarom dit als Usada, dat volgens mij toch een overkoepelende organisatie is, niet ook aan de kaak gesteld? Je kunt er ook niet mee volstaan om alleen Armstrond uit de wieleruitslagen te halen. Dat is toch niet geloofwaardig!
Dan moet je elke volgende renner in de uitslag ook gaan vervolgen en uitzoeken of deze wel schoon aan de graat was. Er komen heel veel scheve uitslagen tot stand. Nummer 89 die opeens winnaar wordt.

Ik chargeer, maar zo komt het nu wel over.

Ik blijf nog steedss vn mening dat er een streep onder alles gezet moet worden. Stop de heksenjacht. Maak duidelijk dat het vanaf nu zo is dat ieder die wordt gepakt op doping levenslang wordt geschorst en dat alle inkomsten die onrechtmatig zijn verkregen door doping gebruik terug betaald zullen moeten worden.

Dan krijgen die jongens die nu de wielersport op een schone manier willen bedriven tenminste een eerlijke kans . Dan kan de wielersportliefhebber weer echt genieten zonder erbij na te hoeven denken of hij of zij misschien besodemieterd is.

Laatst aangepast (vrijdag 19 oktober 2012 14:50)