14 Verbijstering 2

Verbijsterd, teleurgesteld, geschokt, ongeloof, realistisch

Op vrijdagmidag na het bekend maken van de stopzetting van de Raboploeg heb ik een column gemaakt waarin ik eerst boos, gefrustreerd en daarna toch weer realistisch was. Jammer genoeg heb ik door verkeerd (of eigenlijk niet) opslaan de tekst gewist. Ik was teleurgesteld in de Rabobank, heb nog even overwogen om mijn bankrekening op te zeggen. Realiteit noopte mij echter om in te zien dat de Rabo al vele jaren eerder de handdoek in de ring had kunnen gooien en dat de heren professionals zelf de oorzaak zijn.
Rabo heeft de afgelopen jaren het Nederlandse wielrennen mede geholpen naar een hoger peil te brengen. Zeker door heel veel in de opleiding en breedtesport te investeren. Elk moment dat de bank het voor gezien zou hebben gehouden,  zou niet het juiste moment zijn geweest. Goed, men heeft er ook de nodige reclame voor gekregen.
Of er nu echt de integriteit van de bank in twijfel wordt getrokken, zoals sommige sportmarketeers of onderzoeksjournalisten ons graag willen doen geloven, betwijfel ik ten zeerste. Wel zou het tjdens verjaardagen en feesten van Rabo-medewerkers tot de nodige spot geleiden hebben.  En de eerste grappen zullen ook nu vast al wel op internet te vinden zijn.

Jammer blijft het, vooral omdat de indruk ontstaat dat de huidige generatie  wel de goede en eerlijke koers aan het rijden is. Ik zeg vooral 'het lijkt' want de laatste jaren heb ik zo vaak gedacht dat het de goede kant op ging dat ik nu erg achterdochtig ben. Er is wat te zeggen voor de mening van sommigen dat de bank niet had moeten weglopen maar juist onderzoek had moeten doen om de twijfels die er ten opzichte van vroegere leden van de Rabo wielerploeg zijn, om deze op te helderen en voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Dan had men kunnen starten met een schone ploeg en dienovereenkomstig kunnen gaan handelen.

Er kleven nu verdachtmakingen aan Erik Dekker (die uitleg is ook wel erg ongeloofwaardig), Michael Boogerd (waarom is er voor hem geen functie bij de Rabo?),  Barredo (is zo'n biopaspoort toch nuttig) e.a.  Het blijkt dat de straffen en de schande die er zijn voor een renner nog niet voldoende zijn om van de dope af te blijven. Dan zullen er nog zwaardere sancties moeten komen. Nu heb ik gelezen dat levenslange schorsing juridisch niet mogelijk is. Twee jaar schijnt het maximum te zijn. Dit schijnt te maken te hebben met vrije uitoefeninge van werk! Dan moet het toch mogelijk zijn in een afgesloten contract om vast te leggen dat naast een schorsing inkomsten terug betaald moeten worden.
Jacques Rogge heeft nu ook opgemerkt dat er zwaardere straffen moeten komen voor dopinggebruikers. Wellicht kan dit een eerste aanzet zijn.
Zo lang de straffen niet afschrikwekkend genoeg zijn, betwijfel ik of we echt ooit een schone sport zullen krijgen.

Schone wielersport wil ik niet opmerken want ik baal er van dat op dit punt de negatieve aandacht meestal is gericht op de wielersport. Terwijl in ander sporten eveneens niet schoon wordt gesport. Misschien dat de uitkomsten van de Spaanse en Italiaanse beerputten dit eens gelijk zullen trekken.

 


 

 

 

 


Laatst aangepast (woensdag 24 oktober 2012 18:54)