19 Heb je doping gebruikt? Wat is hierop uw antwoord?

Hoera, we hebben het er weer over.

Het Algemeen Dagblad had vandaag, 27 november, een geweldig initiatief. Je moet er maar opkomen en dan twee pagina's er voor uit trekken. Vijftig Nederlandse ex-profwielrenners benaderen met de vraag "Heb je doping gebruikt?"en dan verwachten dat ze openheid zullen geven. Het is toch wel zielig gesteld dat wanneer een sportkrant, dat het Algemeen Dagblad Sport meent te zijn, dat je dan zulke zwakke journalistieke 'hoog'standjes moet plubiceren over twee pagina's. Na het lezen dacht ik dat de krant heel wat kosten had kunnen besparen door dit niet te plaatsen. Het voegde echt helemaal niets toe.

Meer verhelderend vond ik het interview met Jean Marie Leblanc en de uitspraken van Jacques Rogge. Daar kun je wat mee.

Goed, we weten dat we de afgelopen decennia als toeschouwer behoorlijk zijn beduveld, maar dat neemt niet weg dat wij ook bijzonder mooie sport hebben gezien. En dat weerklonk uit de mond van Jean Marie Leblanc, de Tourdirecteur die het Armstrond tijdperk van zeer nabij heeft mee gemaakt. Ik kan mij daar prima in vinden. Beter dan één persoon aan de schandpaal nagelen en de overigen vrijwaren.

Dan de KNWU, een bond die mij na aan het hart ligt. In de jaren na mijn eigen actieve wielerloopbaan (hoe gering deze ook was) heb ik vaak in Woerden op het bondsbureau vertoeft. Menig functie op club- en districtsniveau vervuld. Ook renners op internationale wedstrijden begeleid en in die periode niets van enig dopinggebruik gemerkt. Ik waardeer de inspanning van de huidige voorzitter, maar of dit echt iets zal opleveren, ik heb mijn twijfels. Maar heb toch ook respect dat deze voorzitter hier zijn nek voor durft uit te steken. Toch waag ik het te betwijfelen of ex-renners of begeleiders die nu nog actief zijn in de wielersport hun baan op het spel durven te zetten. Dan heb ik voor zo'n actie van Sky meer waardering.  Wanneer er geen consequenties aan opbiechten zit, vraag ik mij af hoeveel renners die al jaren bewust informatie achter houden, dit nu opeens wel naar buiten zullen brengen. Ja, wanneer zij hun eigen straatje kunnen schoon vegen, zoals de Amerikanen is toe gezegd, dan zullen wellicht enkelen uit de school klappen.

Het overleg met de drie ploegen moeten we nog maar afwachten wat voor positiefs daar uit voort zal komen. Over Argos heb ik een goed gevoel, minder met Vacansoleil. De laatste immers had er totaal geen probleem mee om Ricardo in de gelederen op te nemen. Eveneens een Spanjaard die een jaar langs de kant is gezet. Ik vraag mij af wanneer zo'n persoon onschuldig is, dan zou hij toch wel schadevergoeding van de UCI eisen! Dat blijft sowieso meestal achterwege. Een teken dat er meer in de beerput zit?

Ach, laten we alsjeblieft het verleden vergeten. Streep eronder en kijken naar de toekomst. In het vervolg schorsingen vier jaar lijkt mij al een goed begin en met de schande die de renners dan boven het hoofd hangt zullen ze het hopelijk wel uit hun hoofd laten. Maar laat al die oude shit maar rusten. Dat is toch geen eerlijke afhandeling? De één wel en de ander niet. Streep eronder en overnieuw beginnen.

Laten we het wielrennen vergeten en een nieuwe sport starten. Hardfietsen, dan kan er met een schone lei worden begonnen!


Laatst aangepast (woensdag 28 november 2012 19:59)