04 Storm over Nederland

De voorbije dagen is de storm aangewakkerd en dan heb ik het niet over het weer.

Ja, de voorbije dagen hebben al heel wat losgemaakt. De media heeft er weer met volle teugen van genoten en hun ongezouten mening gegeven.Elke dag dacht ook ik zo nodig een stukje te moeten schrijven, maar dan bleef ik weer steken in de volgende onthulling. Nu met de zaak Fuentes in het vooruitzicht bereikt bij mij de storm het hoogtepunt. De wielersport is niet schoon, nooit geweest ook, maar er viel mee te leven. De onthullingen van de laatste maanden daar gelaten want dit overschrijdt het betamelijke.
Nu komt de zaak Fuentes in de spotlights en dan is mijn grootste verontwaardiging dat waarschijnlijk alleen de dopinggevallen van de wielrenners de publiciteit zullen halen. Niet dat dit de onthulling zou moeten tegen houden, maar ik vind het niet te pruimen dat mijn zo geliefde wielersport alleen door het slijk wordt gehaald. In de tijd dat ik zelf nog wedstrijden fietste hoorde je ook wel eens om je heen dat die en gene gebruikte. En dan heb ik het over de categorie Amateurs van toendertijd. Ook kwam er wel naar buiten dat bij de Veteranen het nodige werd geslikt. Maar bij de zaak Fuentes is algemeen bekend dat er meerdere sporten zijn betrokken bij het dopingschandaal. Waarom kan het dan zo zijn dat die sporters de hand boven het hoofd wordt gehouden. Vanwege het grote geld? Is het omdat de voetbalsport in Spanje alleen kan floreren door de grote schulden die de voetbalclubs daar hebben. Die grote schulden bij de banken hebben al voor een oneerlijke competitie in Europa gezorgd.  Door deze onthullingen komen die banken misschien in de problemen, met daarna Europese hulp van belastingbetalers uit Europese landen. (die financieel gezien, wel eerlijke competities hebben). Ook daarvan ben ik niet echt zeker want de onthullingen over de gokkers (lees Maffia) in de voetbalsport) komen ook steeds meer naar buiten.

Doping in andere sporten is ook zeker niet uitgesloten. Soms zie je sporters na of tijdens hun prestatie in beeld verschijnen en dan heb je niet eens zo veel fantasie nodig om te denken van "Nou, die kan ook wel eens wat hebben gebruikt". En dan bedoel ik niet eens Maradonna. Voetballers die soms zo rücksichtlos' andere uit de wedstrijd schoppen, om daarna ook nog eens deuren of ramen in elkaar te trappen, daarvan denk je toch niet 'Tjonge, wat heeft die veel adrenaline?"
Opmerkingen van de Amerikaanse arts die stelt dat doping in de schaatssport in het verleden is gebruikt, dient ook de aandacht te krijgen die de wielersport heeft gekregen. Niet om die sport naar beneden te halen maar om dopinggebruik in de gehele context te zien.

Het begon de laatste dagen met bekentenissen van Nelissen, Lotz, Kemna en anderen. Van Lotz was het oud nieuws, hij had al bekend allleen kwam er nu de Rabo-periode bij. Danny Nelissen, in een ver verleden met schrijver deze als ploegleider, winnaar in de Giro della Basilicata. En ik durf te zeggen dat hij deze vierdaagse etappewedstrijd zeker naturel heeft gereden! Ik vind het nu te gek voor woorden dat hij dreigbrieven krijgt en dat een journalist zo nodig moet opmerken dat hij eigenlijk zijn baan bij Eurosport niet meer zou kunnen uitvoeren. Dat is wat ik tegen heb in de algemen berichtgeving. Journalisten vinden zich zelf vaak zo belangrijk dat zij menen op de stoel van een rechter te moeten gaan zitten en klein dat zij zijn gebruiken ze gelijk een kussentje om hoger te zitten en onzin uit te kramen over straffen. Ik voel meer voor amnestie. Waarschijnlijk komt er dan meer waarheid naar buiten.  Het is toch te gek dat de bekentenis van Rudi Kemna waardoor hij een half jaar aan de kant moet staan (lang genoeg) ook leidt naar de roep van schorsiong voor Spekenbrink omdat deze niet als klokkenluider op stond. Dan zijn er veel mensen te schorsen want het zal blijken dat veel managers en ploegleiders wel het nodige hebben geweten. Zíe je het niet daadwerkelijk gebeuren dan kun je het terug aan aan prestaties en gedrag van je mensen.

Wat mij nog het meeste tegen de borst stuit is het feit dat niet iedereen toegeeft. Niet iedereen uit de uitslag wordt geschrapt en niet iedereen wordt gestraft. Het kan toch niet zo zijn dat alleen Lance Armstrong uit de Touruitslag wordt geschrapt. Van veel meer renners is het bekend dat zij niet naturel hebben gereden. Moeten dan alle uitslagen herschreven worden?
Het is gebleken dat de laatste jaren er veel is gerommeld maar wanneer zoals blijkt negentig procent heeft gebruikt dan maakt dat toch niets uit voor de uitslag!  Bedrijven die nu reclamegelden terug willen zien, die hebben in het verleden toch maar mooie sier gemaakt. Die willen nu gewoon nog eens gratis publiciteit vangen.

Ik begrijp dat het voor veel renners moeilijk is om toe te geven dat je hebt gebruikt. Je zult maar kinderen hebben en altijd hebben ontkend. Familie die overtuigd is van jouw onschuld. Om dan door de mand te moeten vallen valt niet mee. En dan is het makkelijk om te zeggen waar blijven de bekentenissen van Boogerd, Dekker, Erik in dit geval en anderen.
Volgende week de onthullingen van Thomas Dekker, ik zie er naar uit. Daar waar hij enkele jaren terug alles hooghartig ontkende schijnt hij nu overtuigd te zijn dat het anders moet. Ik geloof dat het goed is dat er schoon schip wordt gemaakt. Al die verdachtmakingen blijft alleen maar voer voor de media en dat is niet goed. Het wordt hoog tijd dat het accent weer wordt verlegd naar de schoonheid van de wielersport. Zo'n overwinning van Tom Jelte Slagter is toch een mooie ommekeer. En ik geloof dat de Blanco formatie nu echt schoon rijdt. Dan bekruipen mij toch rare gevoelens wanneer ik in de krant opmerkingen lees van o.a. Gesink en Veelers dat er nog steeds doping wordt gebruikt.

Vandaag ook vernomen dat Fuentes verklaard ook andere sporters dan wielrenners bloeddoping te hebben geleverd. En dan worden er nog al wat sporten genoemd.

Laatst aangepast (dinsdag 29 januari 2013 21:10)