07 Geld stinkt! Sport ......

Het is alom bekend dat geld stinkt, maar aan de sport zit ook steeds vaker een luchtje.

Je zou er bijna blij van worden ware het niet dat het diep treurig is. Nu eens niet de wielersport in de negatieve publiciteit, maar het voetballen. Met een onderwerp dat ook allang bekend is maar steeds maar weer in de doofpot is gestopt. Zal er nu meer bekend worden? Het is te hopen dat dan ook gelijk het dopinggebruik in andere takken van sport ook eens onder de loep wordt genomen. Wanneer je niet controleert dan kun je ook geen positieve gevallen ontdekken. De wielersport heeft altijd voorop gelopen voor wat betreft doping onderzoek en daar is het behoorlijk voor afgestraft.

Had men het dan niet moeten doen? Soms denk je van niet. Wanneer je nu hoort hoeveel dopinggevallen er zijn geweest dan lijkt het er op dat de controles niet veel hebben uitgehaald. Het goede van de geopende beerput is wel dat het er op lijkt dat de wielersport schoner aan het worden is. Wanneer ik dan weer hoor dat men exotische oorden gaat opzoeken om te trainen, daar waar de controleurs niet durven te komen, dan heb ik toch weer mijn bedenksels. Het is volgens mij van geen kant goed te praten waarom je in landen als Irak of welk oord ook zo nodig moet gaan trainen.
Gewoon schorsen die figuren die daar gaan trainen. Wanneer er geen mogelijkheid is om een normale controle uit te voeren, dan roep je de verdenkingen op jezelf af. Zie het gedoe met Rasmussen. Alhoewel hij het nog slimmer dacht te doen door een verre bestemming op te geven en er dan niet naar toe te gaan.

Matchfixing; een mooi woord waar voorlopig ook nog het laatste niet over is gezegd. Daar zal de wielersport vast niet de grote koppen halen want matchfixing in de wielersport is al zou oud als dat de sport jong is. Het is alom bekend dat er in de wielersport wel wedstrijden worden verkocht. Een enkele keer is het duidelijk te zien, al kunnen de renners daar ook geweldig over liegen. Vooral bij de criteria ontstonden er nog wel eens blokken die vooraf bepaalden wie die dag zou winnen. Vaak een regionaal persoon. Maar wanneer dat goed wordt gespeeld dan heb ik daar geen moeite mee. Anders wordt het wanneer er bij grote wedstrijden vraagtekens ontstaan. Toch zijn dit vaak wedstrijden waar, volgen mij, alleen de renners zelf voordeel van hebben. Ik heb niet het idee dat hierop gegokt wordt. Waarschijnlijk wel gegokt maar niet met die toestanden zoals bij het voetbal regel schijnt te zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat er op gegokt kon worden wanneer Johnny Hoogerland in het prikkeldraad zou vallen. Of wanneer Karsten Kroon zijn sleutelbeen zou breken.

En gelukkig er is nu nog een land dat de dopingpraktijken durft aan te pakken. Australiƫ schrikt op van de dopingcultuur die daar heerst. Het schijnt wijdverbreid te zijn. Welke wielrenners zullen daar aan de schandpaal genageld worden en komen daar ook de andere sporten aan de beurt.

Ik ben blij dat het seizoen weer gaat beginnen. Blanco heeft inmiddels al twee overwinningen van Nederlandse renners binnen. Ik denk dat dit schone overwinningen zijn. Toch maar weer zachtjes de wielersport omarmen en aan de mooie klassiekers denken die er aan staan te komen.

Laatst aangepast (vrijdag 08 februari 2013 15:45)