09 Was het groot nieuws?

Wat een aandacht voor een doping bekentenis.

Gisterochtend deed ik de tv aan om naar het acht uur journaal te kijken. Dramatische opening: Hugo Chavez was overleden. Een klap voor de Venezolanen. Maar direct daarop kwam de mededeling dat Michael Boogerd zijn zo lang verwachte bekentenis had gedaan. Groot nieuws!
En dat bleek. De hele verdere dag werd elk journaal geopend met de mededeling "Michael Boogerd bekent doping te hebben gebruikt".

Was dit nou werkelijk zo'n groot nieuws? Ik vind het een beetje belachelijk. Uiteraard hoorde dit bericht thuis in het journaal maar om nu elke uitzending hier groot mee uit te pakken en dan nog gevolgd met de mededeling dat er om vijf voor zeven een extra uitzending zou zijn geweid aan Boogerd's bekentenis. Het kon niet op.

Goed, daar ga je als wielerliefhebber toch wel naar kijken. Wat dan wel weer jammer voor de wielerliefhebber was, was  dat er geen beelden van Parijs-Nice in de reguliere uitzending waren. Die vond ik eigenlijk belangrijker. Zeker nu er een paar Nederlanders goede vooruitzichten hebben. En wat blijkt later op teletekst? Gesink heeft de slag gemist en al een minuut aan zijn broek, maar Westra staat er nog steeds goed voor. En ook vandaag bleef dit zo al moest de Fries er in de slotfase hard aan trekken om na het bijna missen van een bocht de meute weer in te halen.Gesink werd trouwens knap vijfde.

De aankondiging van Tom Egbers mocht er zijn. Vandaag horen we ' wat, wie, waar, wanneer en hoe' uit de mond van Boogerd. Teleurstellend! Ronduit teleurstellend. Boogerd heeft meer vragen opgeroepen dan antwoorden gegeven. Wat mij wel verbaasde was de lange periode waarin hij doping had gebruikt. Dit had ik niet verwacht. Goed, ik verbaas mij niet meer, heb het ook min of meer geaccepteerd, maar om hem nu  nog steeds zo'n geweldenaar te vinden gaat mij wat te ver.
De Amstel Gold Race is misschien nog een mooie overwinning want die werd met minimaal verschil gewonnen op nog een dopinggebruiker.  En omdat Boogerd niet wil aangeven wanneer hij precies heeft gebruikt weet men nog niet in hoeverre zijn overwinningen op waarde zijn te schatten. Zijn laatste Nederlands Kampioenschap heeft hij wellicht clean gereden want anders had hij deze niet van Langeveld hoeven te kopen.

Later op de avond heb ik op de Belgische tv nog een mooie documentaire gezien over het wereldkampioenschap in Yvoir. Merckx wilde daar winnen, maar Roger de Vlaeminck dacht daar anders over. Veel oud-renners kwamen aan het woord. En je raad het al, allemaal wel eens betrapt op doping! Moser, Merckx, de Vlaeminck, Thevenet, Ovion en ook onze eigen Jopie Zoetemelk. Kuiper, de winnaar in Yvoir kwam uiteraard ook menigmaal aan het woord maar van hem weet ik eigenlijk uit mijn hoofd niet of hij ook wel eens is gepakt.
Toch voelde dat dopinggebruik toendertijd heel anders aan.

In Nieuwsuur werd er uiteraard ook uitgebreid op Boogerds bekentenis in gegaan. Ram, van de dopingautoriteit, maar volgens mij een autoriteit die ook weinig uithaalt en Egon van Kessel. Ik kan hier in kort in zijn. Aan het einde maakte Van Kessel de enige juiste opmerking door te stellen dat die bekentenissen weinig voor stellen dan anders aan te geven hoe slecht de dopinginstanties werkten alsmede de UCI, de WADA, de USADA en noem die clubs maar op. En ook nu, er worden een aantal Nederlanders van hun voetstuk geschoten maar als het waar is dan er 90 procent van het peloton gebruikte dan vind ik het triest dat die anderen dat bespaard blijft. Het is toch van de zotte dat die Spaanse dokter Fuentes wel een aantal wielrenners heeft genoemd maar de andere sporters niet bekend mag maken.

Laatst aangepast (donderdag 07 maart 2013 16:53)