10 Eindelijk

Niet dat we hier gelukkig van worden, maar toch.

Vanochtend een groot stuk in De Stentor over jarenlang dopinggebruik in andere sporten. Eindelijk denk je dan, wordt daar ook eens gewag van gemaakt.

Het is ook niet zo maar een kort berichtje zoals we meestal gewend zijn wanneer het niet over wielrennen gaat. Maar dit keer een drie pagina's groot verslag. In dit geval gaat het voornamelijk nog over voetballen maar we weten dat recentelijk nog een tennisser is geschorst en gisteren was op teletekst te lezen dat een bekend Russische zwemster voor zes jaar is geschorst wegens dopinggebruik.

Lees je het verslag goed dan is het toch ook behoorlijk schrikken. Je weet het natuurlijk allang want je hoeft sommige voetballers maar in het gezicht te kijken of hun gedrag op te merken en dan weet je al dat zij niet schoon zijn. Maar nu worden ook hier man en paard genoemd en delijst is behoorlijk groot.

Inmiddels blijken er ook al diverse dodelijk ongevallen op het voetblveld plaats te hebben gevonden die aan dopinggebruik gelinkt kunnen worden. Verslaggever Jaap van Essen heeft zich behoorlijk verdiept in de materie en een groot aantal feiten bijeen gebracht.

Het is echt schokkend om te lezen wat daar allemaal in de doofpot is gestopt. Wat te denken bijvoorbeeld van de volgende passage: "In de zomer van 2011werd in Mexico het wereldkampioenschapvoetbal voor teams onder de 17 jaar gespeeld. Er werden 208 dopingtests afgenomen. Daarvan bleken er 109 clenbuterol te bevatten. Van de 24 deelnemende teams waren er slechts vijf waar geen enkele positieve test werd gedaan (Daar was ook Oranje bij). De 109 positieve tests hadden vrijwel allemaal waarden tussen de 50 en 300 picogram. Drie voetballers scoorden tussen de 300 en 1300, oftewel 6 tot 25 maal meer dan bij Contador werd aangetroffen. En dan hebben we het wel over junioren!!

Ik ben vreselijk benieuwd of de sportprogramma's op TV of de landelijke media hier aandacht aan gaan schenken.

"Wielrenners worden beschimt. Hun sport is besmet door doping. En het voetbal? Daar is het net zo erg maar steekt men de kop in het zand.