Dit ben Ik

JOOPVANBEEK.NL - "AFZIEN GEEFT MIJ EEN KICK!!"

Dit ben ik!

Joop van Beek
geboren op 18-02-1948 in Putten (Gld)
getrouwd en twee zoons.
Tegenwoordig woonachtig in Nunspeet

Sportieve cv:

- KNWU - wielrentrainer A      (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie)
- NTFU - trainer toerfietsen     (Nederlandse Toer Fiets Unie)
- NTFU - trainer recreatief fietsen

Ervaring als wielrenner:

- 1963 - 1980; actief als wedstrijdfietser in de categoriën Nieuweling en Amateur
- 1981 - 1987 actief als club- regiotrainer, met nationale selecties naar o.a. Baltic Sea Race en de Giro Basalicata.
- 1988 - 1995; toerfietser
- 1996 - heden; actief als ultrafietser met o.a. deelname aan:
- 24 uurs tocht in Sneek (2x)
- brevetten in Nederland vanuit Lonneker, Zwolle enLohne (D)
- Parijs - Brest - Parijs 1200 km. (3x); Nederlands recordhouder bij de Veteranen 50+
- Londen - Edinburg - Londen 1400 km.
- Le Tour Direct; Tour de France in één etappe; 6e ruim 4.000 km. 
- 24  uurs marathon Rotterdam; 1e 749 km.
- 1.000 km. Ostendorf (D)
- Alpe d'HuZes; acht beklimmingen
- Sliven - Varna - Sliven (Bulg)
- wereldrecord 10.000 km. fietsen 26 dgn, 9 uur en 35 min.

+ vele tochten van kortere afstand in binnen- en buitenland

Hoe heeft het zo ver kunnen komen!

Als jongen van een jaar of tien ben ik in aanraking gekomen met de wielersport, door op een vakantietochtje op de fiets met mijn ouders, in de buurt van Apeldoorn de Ronde van Nederland langs te zien komen. Nooit eerder had ik de wielersport aanschouwd, laat staan er iets van gelezen of gehoord.

Maar de hele entourage, zelfs de reclamekaravaan had zo'n invloed op mij dat ik besloot later ook wielrenner te worden. Ik was vekocht!

Op mijn vijftiende heb ik dan mijn eerste racefiets voor 100 gulden kunnen kopen. Een echte Joco! De ouderen onder ons zullen dat merk uit Hilversum nog wel kennen.

Een tweetal jaren later gevolgd door een nieuwe Joco. Inmiddels was ik al lid geworden van de RTC Amersfoort en deed geregeld mee aan  club- en regiowedstrijden. Thuis hadden wij geen auto dus ik moest wachten tot ik zelf mijn rijbewijs had gehaald en een auto kon aanschaffen vooraleer ik nationale wedstrijden kon gaan rijden. Eenmaal Amateur geworden heb ik vrijwel het gehele land en aangrenzend België doorkruist om aan wedstrijden deel te nemen.

Na mijn actieve periode als wielrenner heb ik de cursus wielrentrainer van de KNWU gevolgd. Hierna ben ik Districttrainer geworden en ben een aantal malen, als vervanger van de bondscoach, met een nationale selectie naar het buitenland geweest. Bekende renners die in de verschillende teams zaten waren o.a. Danny Nelissen (Olympisch Kampioen en tegenwoordig verslaggever bij Eurosport) en Frans Maassen (grote erelijst bij de profs en tegenwoordig gewaardeerd ploegleider bij de Rabobank)

Op gegeven moment miste ik toch wel het zelf gaan fietsen en ben toen weer voorzichtig aan begonnen. Geen wedstrijden meer, maar ik leefde mij uit in de toerfietstochten. Allengs werden de afstanden langer om in 1996 mijn eerste 24-uurstocht te rijden. Dit beviel zo goed dat ik steeds meer toeleefde naar langere afstanden door vaak op de fiets naar de tochten te rijden en zodoende toch met enige regelmaat boven de driehonderd op een dag te fietsen. Parijs-Brest-Parijs kwam toen ten gehore en die moet je als toerfietser toch eigenlijk eenmaal in je leven hebben gereden.
Voor mij was dat in 1999 het geval. Mijn tijd was goed voor het Nederlandse Veteranenrecord, dat tot op de dag van vandaag nog niet is gebroken.

In 2004 ben ik met mijn fietsmaat Henk Jan naar Diekirch in Luxemburg gefietst om vandaaruit mee te doen aan Diekirch-Valkenswaard. Eenmaal in Diekirch aangekomen had ik het gehad met ultra fietsen. Vrijwel de gehele dag regen en elke helling werd steeds zwaarder, zodat ik besloot dat dat mijn laatste grote tocht zou zijn. Tot eind 2004 een brief in de bus viel die mij attendeerde op Le Tour Direct in 2005, de Tour de France in één etappe. Na enig denkwerk was ik verkocht en stil aan werkte ik toe aan mijn condite en vorm om daar aan deel te nemen. In 2005 heb ik eerst als voorafje Londen-Edinburg-Londen gereden (1400 km.) om daarna aan de voor mij mooiste fietshappening deel te nemen. Zo groen als gras, als je dat als 56-jarige nog kunt zijn. En dat gold voor zowel de renner als de begeleiding. Maar met zijn allen hebben ze mij er door heen gesleept en de bergen in de Vogezen, de Alpen en de Pyreneën bedwongen.
2006 en 2007 stonden in het teken van een tweede Le Tour Direct en deelname aan de RAAM (Race Across America). Jammer genoeg heb ik aan beide niet kunnen deelnemen, hoewel voor beide evenementen de conditie en vorm aanwezig was. LTD werd op het allerlaatste moment afgeblazen en bij de RAAM liet tot twee keertoe  de toegezegde sponsoring het afweten. Gelukkig kon in 2007 wel worden deelgenomen aan Parijs-Brest-Parijs, al weer voor de derde maal.

In 2008 heb ik dan de draad weer opgepakt en deelgenomen aan Alpe d'huZes. Door acht beklimmingen op één dag te doen heb ik een mooi bedrag voort het KWF-fonds bijeen gefietst. Dit gaf veel voldoenening. Omdat de jaren toch gaan tellen beloot ik om nog iets bijzonders te gaan doen. Deelname aan de RAAM zit er waarschijnlijk niet meer in. Het plan om 10.000 km. aan een stuk te fietsen vatte vlam en dat is het doel in 2009 geworden.

Een tweede hoogtepunt in mijn wielercarriëre heb ik op deze manier beleefd. Een evenement dat bij velen tot de verbeelding is gaan spreken en dat uiteindelijk na ruim 26 dagen is afgesloten en voor het goede doel dat ermee samen hing een bedrag van ruim € 20.000 heeft opgeleverd. Dus ruim € 2 per kilometer!

Ondanks mijn verwachting dat dit wel mijn wielerhonger zou stillen, heb ik toch voor 2010 weer de nodige uitdagingen op mijn programma staan. Daarnaast hoop ik wat van mijn wielerkennis over te kunnen dragen aan wielerliefhebbers die verwachten iets van mijn ervaringen te kunnen overnemen. Maar ook hoop ik als vrijwilliger mijn steentje te kunnen bijdragen door ouderen te  stimuleren om het fietsen als conditie-  en ontspanningsmogleijkheid te ontdekken.

Laatst aangepast (zondag 28 februari 2010 21:25)