Nunspeet

Nunspeet

Logo gemeente Nunspeet

 

Nunspeet, al weer jaren mijn thuisdorp, waar vandaan ik menig fietstocht ben aangevangen. Maar ook een heerlijk uitgangspunt om fietstochten met een kleine of grote afstand te starten. Het is uniek gelegen dicht tegen de bosrand aan, maar ook dichtbij het Veluwemeer, waardoor er tochten in het poldergebied of door de bossen en over de heide kunnen worden gemaakt.

Nunspeet met de kernen, Hulshorst, Elspeet en Vierhouten is gedurende de periode 13 juni tot en met 4 juli het dorp dat extra in de belangstelling van de fietssport staat. Met de twee laatste kernen geldt het niet alleen als het parkoersgebied voor de recordpoging. Maar het is ook de uitvalsbasis voor een gezinsfietstocht en voor een 24-uursrit voor toerfietsers.

Enkele gegevens:

Door de unieke ligging aan de rand van de Veluwse bossen en grenzend aan het Veluwemeer is de gemeente Nunspeet voor dagjesmensen en verblijfsrecreanten een aantrekkelijke recreatiebestemming. De recreatiemogelijkheden zijn divers. Wandelaars, fietsers, watersporters, vissers en natuurliefhebbers komen volop aan hun trekken.

Jaarlijks telt de gemeente circa 1,2 miljoen toeristische overnachtingen

De kern van Nunspeet telt rond 19.458 inwoners. Nunspeet als geheel bestaat uit de dorpen Nunspeet, Elspeet, Vierhouten en Hulshorst. De naam Nunspeet heeft een onduidelijke oorsprong. De een beweert dat het komt van de oude naam Nuwenspete, dat ‘nieuwe ontginning’ zou betekenen. De ander weet zeker dat de naam afkomstig is van het woord ‘nums’, dat ‘niemand’ betekent. De grond van Nunspeet was niemands grond en is met de spade (Nunspeet) veroverd en klaar gemaakt voor bebouwing. Zeker is dat de omgeving van Nunspeet voornamelijk uit bos en heide bestaat. Van de ongeveer 12.963 ha grondgebied is maar liefst 8423 ha bos.


De gemeente Nunspeet doet erg haar best deze omgeving mooi te houden. Door het grote aantal kunstenaars dat in Nunspeet gewoond en gewerkt heeft, staat het dorp al jaren bekend als kunstenaarsdorp. Namen als Jos Lussenburg, Ben Viegers, Chris ten Bruggen Kate, Arthur Briët en Edzard Koning komen in Nunspeet dan ook veel voor, zoals in de straatnamen.

Veel meer nieuws over Nunspeet kunt u vinden op de sites:

www.nunspeet.nl

www.vvvnunspeet.nl

www.gemeentenunspeet.nl